szombat, 20 június 2020 11:12

Mennyi lehet a bevételem, ha katá-s vagyok?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A bevételed bármennyi lehet, itt nincs határ. Ott van határ, hogy egy havi kata megfizetése azt jelenti, hogy 1 millió forint bevétel megszerzése le van adózva. Ezt nem havonta kell nézni, hanem egész évre vonatkozóan. Tehát ahány hónapra fizettem katá-t az év során, maximum annyi millió forint lehet az éves bevételem, ha nem szeretnék plusz adót fizetni.

Hogyan kell számolni a bevételt? Pénzforgalmi szemléletben kell számolni, az számít, amit meg is kaptam. Megszűnéskor van olyan szabály, hogy az is bele számít a bevételbe, amit kiszámláztam, de a megszűnés napjáig nem fizették ki nekem.

Mi van akkor, ha átlagosan több a bevételem, mint havi 1 millió forint? Akkor is maradhatok katá-s?

Szerencsére, igen. Attól, hogy sok a bevételem, még maradhatok katá-s, viszont ha éves szinten több a bevételem annyi millió forintnál, mint ahány hónapra katá-t fizettem, akkor a többlet után 40 %-os adót is kell még pluszban fizetnem. Például ha szeptemberben kezdtem a tevékenységem, akkor az évre vonatkozóan 4 hónapra fizetek katá-t. Ha 4 millió forint felett van a bevételem, akkor a 4 millió forint feletti rész után kell megfizetni a 40 %-os adót.

 

calendar 3109304 1280

Ez úgy néz ki, hogy ha teljes évben katá-s vagyok, akkor 12 millió forint lehet az a bevételem, amit a kata ingyen megenged, vagyis a havi összeg fejében. Ami efölött van, azután kell a 40 %-os adót megfizetni, tehát a 12 millió forint feletti részre – ha van ilyen. A következő év februárjában a kata bevallásban kell szerepeltetni, hogy mennyi volt a bevételem, és hány hónapra fizettem meg a katá-t. Így rögtön kiderül, hogy kell-e 40 százalékos adót fizetnem, és annak mennyi az összege. Emellett a bevallásban azt is szerepeltetni kell, ha valamelyik üzleti partneremtől az előző év folyamán összesen egymillió forintot meghaladó bevételt szereztem.

 

money rain 1013711 1280

 

A témáról bővebben: a www.vallalkozoikerdesek.hu  weboldalon elérhető E-könyvünkben olvashatsz.

Az E-könyv témái:

I. MILYEN VÁLLALKOZÁSI FORMÁK KÖZÜL VÁLASZTHATUNK?
II. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ELINDÍTÁSA
III. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ELINDÍTÁSA
IV. MILYEN ADÓZÁSI MÓDOK KÖZÜL VÁLASZTHAT AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓ?
V. KATA ADÓZÁS
VI. ALANYI ADÓMENTESSÉG
VII. ÁFA ALANYISÁG
VIII. FŐBB SZÁMLÁZÁSI SZABÁLYOK
IX. ONLINE SZÁMLA REGISZTRÁCIÓ
X. ONLINE SZÁMLA JELENTÉSE
XI. SZÁMLA BEFOGADÁSA
XII. SZÁMLÁK MEGŐRZÉSE
XIII. NYUGTAADÁSI KÖTELEZETTSÉG
XIV. HELYI IPARŰZÉSI ADÓ
XVI. HOGYAN LEHET AZ ADÓKAT MEGFIZETNI?
XVII. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS SZÜNETELTETÉSE
XVIII. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS MEGSZÜNTETÉSE
XIX. A BESZÉLGETÉS BEFEJEZÉSE

A könyv 9.800,- Ft-ba kerül, amely azt a lehetőséget is tartalmazza, hogy a Vállalkozói kérdések Facebook csoportban vállalkozással kapcsolatos adózási kérdésed gyakorló szakemberek által megválaszolásra kerül. A megrendelés során bankkártyával kifizeted, és már olvashatod is!

 

 

Megjelent: 5345 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:06

Média

A kata alatt a bevételed bármennyi lehet, itt nincs határ. Ott van határ, hogy egy havi kata megfizetése azt jelenti, hogy 1 millió forint bevétel megszerzése le van adózva. Ezt nem havonta kell nézni, hanem egész évre vonatkozóan.
  • Minta

    Reklám helye