szombat, 18 július 2020 20:12

KATA 2021 – kit érint?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata bizonyos szabályai jelentősen változnak 2021. január 1-től, amely a katá-s vállalkozások jelentős részét szerencsére anyagilag nem érinti, mivel a havonta fizetendő kata 25 / 50 / 75 ezer forintos összege nem változik. A változásokat a 2020. július 14-én megjelent 168. számú Magyar Közlöny tartalmazza, mely elérhető a www.magyarkozlony.hu weboldalon.

Az új szabályozás a burkolt munkaviszonyt kívánja nagyobb adóval terhelni, de sajnos sok esetben a teljesen jóhiszemű vállalkozóknak is jelentős többlet adóterhet jelenthet.

Csak egy katá-s vállalkozásunk lehet

Az egyik változás, hogy 2021-től csak egy katá-s vállalkozásunk lehet. Ha valaki jelenleg katá-s egyéni vállalkozó és katá-s betéti társaságban is kültag kisadózó, akkor ez az állapot csak 2020. év végéig állhat fenn. 2021-től csak az egyik maradhat.

Évi 3 millió forint feletti bevétel esetén 40 %-os adó

A másik változás plusz adófizetést jelent az érintetteknek. Ez a változás azoknak okoz többlet adófizetést - vagy kata helyett más adózás mód választását -, akik egy kifizetőtől (cégtől, egyéb szervezettől) éves szinten 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szereznek. Ezeknél a vállalkozásoknál a 3 millió forint feletti bevételrész után 40 %-os adófizetési kötelezettség keletkezik. Ezt az adót belföldi megrendelő esetén a megrendelő fizeti.

Például, ha egy katá-s építőipari vállalkozó éves szinten 5 millió forint összegben állít ki számlát egy belföldi megrendelőnek (akár anyagköltséggel együtt is), akkor

  • ha a megrendelő cég, a cégnek keletkezik a 3 millió forint feletti rész, vagyis 2 millió forint után 40 %-os adófizetési kötelezettsége,
  • ha a megrendelő magánszemély, senkinek nem keletkezik 40 %-os adófizetési kötelezettsége.

Külföldi megrendelő esetén a 40 %-os adót a belföldi katá-s vállalkozó fizeti.

Az indoklás szerint sokan munkaviszony helyett választják a katá-s vállalkozást, vagy a megrendelő kéri, hogy katás-ként számlázzanak, így lényegesen kevesebb az adófizetési kötelezettség, mint alkalmazotti jogviszony esetén.

A gyakorlatban viszont nem ennyire fehérek és feketék a dolgok, sokan teljesen jóhiszeműen szereznek éves szinten 3 millió forintot meghaladó összeget egy kifizetőtől, de alapesetben nincs kivétel.

A kivétel, amikor nem kell a 40 %-os adót megfizetni az évi 3 millió forintot meghaladó bevétel esetén:

  • a kapcsolt vállalkozás esete, mert ott az első forinttól kell a 40 %-os adót megfizetni
  • amely összeget egészségügyi szolgáltató finanszírozásként kap az Egészségbiztosítási Alapból (pl. háziorvos)
  • amelyet jogszabály alapján meghatározott díjszabás alapján fizetnek a katá-s vállalkozónak (például igazságügyi szakértő)
  • amelyet költségvetési szerv kifizető juttat a kisadózó vállalkozásnak (például önkormányzat).

Ha kapcsolt vállalkozásnak számlázunk, akkor a teljes bevételre kell 40 %-os mértékű adót fizetni

Ha kapcsolt vállalkozásnak számlázunk, akkor nem a 3 millió forintot meghaladó bevétel esetén kell 40 %-os plusz adót fizetni, hanem az első forinttól, tehát a teljes összegre. Kapcsolt vállalkozás lehet például a saját kft. vagy családtag, rokon cége illetve egy cégcsoport vállalkozásai. Belföldi kapcsolt vállalkozás esetén a számlabefogadó vállalkozás fizeti az adót, külföldi kapcsolt vállalkozás esetén pedig maga a számlakibocsátó kisadózó.

A megrendelő tájékoztatása a kata alanyiságról

2021. január 1-től a szerződéskötésnél a kata alanynak írásban tájékoztatnia kell a belföldi kifizető megrendelőt arról, hogy ő kisadózó, és arról is, ha már esetleg nem az. A kifizető kötelezettsége figyelni a 3 millió forintos értékhatár átlépését, és utána a fizetendő 40 %-os adót befizetni és arról a bevallását benyújtani.

Hogyan tovább kata?

Akit érzékenyen érintenek ezek a változások, annak mérlegelnie kell, hogy hogyan tovább. Ezt személyre szabottan kell megnézni.

Ezeknél a döntéseknél több szempontot kell figyelembe venni. Többek között azt, hogy mekkora összeg a 40 %-os plusz adó. A másik szempont, hogy mennyire költségigényes a tevékenységünk, vagyis mennyi költségszámlánk van.

Egyik megoldás természetesen az, hogy megfizetik a többletadót, és minden marad a régiben. Előfordulnak olyan esetek, amikor még mindig ez a legolcsóbb.

Másik megoldás lehet adózási módot váltani, katá-s egyéni vállalkozónak személyi jövedelemadó alapján vagy átalányadó alapján történő adófizetést választani, katá-s betéti társaságnak társasági adót vagy kivá-t választani, de mindenképpen kalkulálni kell, hogy melyik lehet jobb megoldás.

Egy harmadik megoldás, hogy egyéni vállalkozás mellett vagy helyett társaságot alapít valaki, és például kivá-t (kisvállalati adó) választ, lehet, hogy olcsóbban jön ki, mint ha a katá-nál marad. Katá-s betéti társaságnak is lehet, hogy jobban megéri 2021-től KIVÁ-t választani, mint 40 %-os plusz adót fizetni. Persze a 40 %-os adót belföldi megrendelő esetén nem a kata alany, hanem a megrendelő fizeti, de egészen biztos, hogy ezt a plusz adóterhet vagy az árban érvényesíti a katá-s vállalkozóval szemben, vagy nem köt vele szerződést, mert a nem katá-s vállalkozóval szerződni olcsóbb lehet.

A döntés egyéni vállalkozó esetében attól is függ, hogy a vállalkozásunkat főállásban, vagy nem főállásban végezzük. Ha főállású a vállalkozásunk, akkor a vállalkozói személyi jövedelemadó választása esetén a havi fizetendő adók összege lényegesen magasabb a havonta fizetendő katá-nál. Tehát főállású egyéni vállalkozó esetében éves szinten néhány százezer forintos 40 %-os adóteher miatt nem valószínű, hogy érdemes elhagyni a katá-t. Ki kell számolni.

Bele kell törődni, hogy ha éves szinten egy kifizetőtől 3 millió forintnál több bevételt szerez egy kata alany, akkor az 2021-ben valószínűleg többe fog kerülni, mint 2020-ban, bármelyik megoldást is választjuk.

human 3131802 1920

A kata jelenlegi szabályairól, és arról, hogy kinek, mikor érdemes katá-t választani, részletesen írtunk a kezdő és már működő egyéni vállalkozóknak szóló Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, melyet a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon tudsz megrendelni, és pdf. formában letölteni.  Ha marad adózással és vállalkozással kapcsolatos kérdezésed, tedd fel a Vállalkozó kérdések Facebook csoportunkban. Az E-könyv Tartalomjegyzékét és az online számla regisztrációt bemutató fejezetét ingyenesen le tudod tölteni itt a weboldalon, a dokumentumok cím alatt.

Megjelent: 5825 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 07:54

Média

A kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata bizonyos szabályai jelentősen változnak 2021. január 1-től, amely a katá-s vállalkozások jelentős részét szerencsére nem érinti. A havonta fizetendő kata 25 / 50 / 75 ezer forintos összege nem változik.
További cikkek a kategóriában: « Mikor szűnik meg a kata alanyiság?
  • Minta

    Reklám helye