Kedves Olvasó!

Dajka Edit vagyok, a Cégtan.hu Kft. ügyvezetője, a cegtan.hu weboldal főszerkesztője. Több évtizedes könyvelői, adószakértői tapasztalattal rendelkezem, dolgoztam ellenőrzési és újságszerkesztési szakterületen is.

A honlapot abból a célból hoztam létre, hogy azok a vállalkozók, akik szánnak időt arra, hogy a rájuk vonatkozó jogszabálydzsungelben tájékozódjanak, azok egy helyen minél több, aktuális, közérthető információhoz hozzájussanak.

Ma rengeteg weboldal foglalkozik a vállalkozókra vonatkozó szabályok megismertetésével, különböző szempontok alapján csoportosítva az információkat. Azt is tudom, hogy a vállalkozók minden tájékoztatást a könyvelőtől várnak, hiszen vele vannak kapcsolatban, de a könyvelő nem tud mindenről tájékoztatni, a következők miatt:

  • a jogszabályok nagyon gyakran változnak, sok esetben néhány nap van a felkészülésre, átállásra
  • a könyvelővel sok vállalkozó csak havonta egyszer találkozik néhány perc erejéig
  • egy-egy változást a könyvelő sem tud minden vállalkozónak külön-külön elmondani, esetenként nem is tudja pontosan a vállalkozó terveit
  • vannak olyan változások, feladatok, amiről a könyvelő nem fogja tájékozatni az ügyfelet, mert nem az ő területe, például e- építési napló vezetése, FELIR szám, EKÁER rendszer, Dohányozni tilos tábla kihelyezése, Tűzvédelmi szabályok, NÉBIH előírások stb. Ezen kötelezettségek elmulasztását is bírságolják!
  • egy kezdő vállalkozást nem tud mindenre a könyvelő megtanítani
  • sok olyan feladata van ma már a könyvelőnek, ami nem könyvelői feladat, de a vállalkozók igénylik a segítségét, ilyen például az online számla regisztráció, a pénztárgépmegrendelés, a kamarával a kapcsolattartás és sok egyéb.

Célom elsősorban azon leendő és működő vállalkozók tájékoztatása, akik szeretnék a vállalkozásukat minél szabályosabban működtetni, s ezért tenni is hajlandók.

Az oldalon közzétett információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a személyes tanácsadást, a jogszabályok ismeretét, felhasználásuk saját felelősségre történhet!

Hasznos tájékozódást kívánok.

Dajka Edit

főszerkesztő