vasárnap, 03 január 2021 18:39

Van-e valamilyen teendőnk a 2021. évi első számlánk kiállítása előtt? Kiemelt

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Számlák mentése ingyenes számlázó használata esetén

Ha valaki a szamlazz.hu vagy a billingo.hu ingyenes online számlázó rendszerét használja, akkor mielőbb le kell mentenie magának az előző évben kiállított számláit, mert az ingyenes használat lehetősége nem tartalmazza a számlák ingyenes megőrzését.

Természetesen, ha szükségünk van rájuk, akkor díj ellenében hozzá tudunk jutni az ingyenes időszakban kiállított számláinkhoz, de ezeket már nem fogjuk automatikusan látni a számlázóban. Mielőtt kiállítjuk az idei első számlánkat, előtte feltétlenül tegyük meg a mentést.

Változás a törzsadatokban

Ha valakinek a törzsadataiban 2021. január 1-től történt változás, akkor azokat a számlázó programban át kell állítani. Ilyen változás lehet például:

Áfa alanyiság változás - adószám változás

Ha valakinek 2021. január 1-től változott az adószáma, mert áfa alany lett vagy alanyi adómentességet választott, akkor az adószáma megváltozott. Ezért a számlázó rendszerben át kell állítania az adószám 9. jegyét alanyi adómentesség esetén 1-esre, áfa alanyiság esetén 2-esre. A2021-ben kiállított számlán már ennek az adószámnak kell szerepelnie. Természetesen ennek megfelelően a számlán az áfa mértéke is változik, ha valaki áfa alany, akkor áfa mértéket és áfa összeget szerepeltet a számlán, ha alanyi adómentes lett, akkor pedig az alanyi adómentesség tényét, vagy annak AAM rövidítését.

Kata alanyiság változás

Ha valaki kata alany, akkor kötelező a kiállított számláján feltüntetni, hogy kisadózó. Ha valakinél a kata alanyiságban 2021. január 1-től változás történt, akkor a számlázó programban be kell állítani a változást. Ha kata alany lett a vállalkozó, akkor a számlázó programban ezt rögzíteni szükséges, hogy a program ezt feltüntesse a kiállított számlán. Viszont ha valaki kilépett a katá-ból, akkor pedig ezt a változást kell átállítani a számlázó programban, hogy az idei számlán már ne szerepeljen, hogy kisadózó.  

Pénzforgalmi elszámolás változása

A „pénzforgalmi elszámolás” kifejezést csak azok az áfa alanyok szerepeltethetik a kiállított számlájukon, akik bejelentkeztek az adóhivatalnál a pénzforgalmi áfába. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozó a pénzmozgáskor számolja el az áfát, nem a számlán szereplő teljesítési időpontban. Ez tehát nem az egyéni vállalkozók pénzforgalmi szemléletét jelenti. Akinél ebben 2021. január 1-től változás történt, ki vagy bejelentkezett, akkor ezt a változást a számlázó programban is át kell állítani.

Kiva alanyiság változás

A kiva alanyoknak a kiva alanyiságukat nem kell, és eddig sem kellett a számlájukon szerepeltetni. Tehát ha valaki most jelentkezett be a kiva alá vagy esetleg kijelentkezett a kivából, a számlázás terén emiatt nincs semmilyen teendője.

Megjelent: 1673 alkalommal Utoljára frissítve: vasárnap, 03 január 2021 18:44

Média

Ha valaki a szamlazz.hu vagy a billingo.hu ingyenes online számlázó rendszerét használja, akkor mielőbb le kell mentenie magának az előző évben kiállított számláit, mert az ingyenes használat lehetősége nem tartalmazza a számlák ingyenes megőrzését.
További cikkek a kategóriában: « Főbb adóváltozások 2021
  • Minta

    Reklám helye