csütörtök, 30 július 2020 07:52

Az online számla nem mindig E-számla! Még a szamlazz.hu-nál sem!

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

2020. július 1-jével a módosult jogszabályok hatására kis hazánkban össznépi számlázó programmal történő számlakiállítás kezdődött. Sokan mostanában állították ki számlázó programmal életük első online számláját, melyet megelőzően a programban a különböző beállításokat megtették.

Valamikor megtanultunk kézzel számlázni, a számlatömbünkben, most mindezt megtanuljuk az interneten elérhető online számlázóban. Mindezt akkor, ha nem akarunk dupla munkát a nyakunkba azzal, hogy a kézzel kiállított számla adatait még a NAV online számla oldalán tételesen is rögzítsük.

A számlázó programmal a számla kiállítása önmagában nem bonyolult folyamat, a többediknél már rutinból jól fogjuk csinálni, de mi a helyzet az elején?

Ma már több adózási és számlázási mód közül lehet választani, és amit választottunk, azt a számlán is szerepeltetni kell, de csak azokat! Ne válasszunk semmi olyan lehetőséget, ami nem vonatkozik ránk! A tévesen kiállított számla helyesbítése plusz munkába, az indokolatlanul kiállított E-számla még plusz költségbe is kerülhet. Mire gondolok?

Kisadózó a számlán

A KATA alanyoknak kötelező feltüntetniük a kiállított számlájukon azt, hogy Kisadózó. De csak a KATA alanyoknak! Tehát csak azoknak a vállalkozóknak szabad kiválasztani a programban a beállításoknál hogy KATA (Kisadózó vállalkozások tételes adója), akik ténylegesen választották a KATA alanyiságot. Ez a választási lehetőség nekik van benne az online számlázó rendszerek, így a szamlazz.hu rendszerében, és nem azoknak a vállalkozásoknak, akik kicsiknek érzik magukat mármint a vállalkozásuk méretét illetően. Tehát a Kisadózó feltüntetése a KATÁ-soknak kötelező, a többieknek TILOS!

Pénzforgalmi elszámolás

Ez a kifejezés nem azt jelenti, hogy készpénzben fogom megkapni a számlám ellenértékét, és még azt sem jelenti, hogy egyéni vállalkozóként pénzmozgás alapján adózok. A pénzforgalmi elszámolás az áfa törvényben az általános forgalmi adó alanyainak egy választási lehetőség arra az esetre, ha az áfát a pénzmozgáskor szeretnék befizetni a kimenő számlájuk esetében. Ha valaki ezt választja, akkor azt előzetesen az adóhivatal felé be kell jelentenie. Ezt az adózást nem csak egyéni vállalkozók, hanem társaságok is választhatják, ha szeretnék. Ennek szabályait az áfa törvény XIII/A. fejezetében találjuk. Aki ezt választotta, annak rá kell írnia a kibocsátott számlájára, hogy „pénzforgalmi elszámolás”., mert ha ez lemarad, akkor ezt a lehetőséget nem érvényesítheti. A többieknek viszont TILOS ráírni, mert ezzel megtévesztik a számlájukat befogadó vállalkozásokat.

Papírlapú vagy E-számla?

 A számla típusát tekintve lehet papíralapú és lehet elektronikus. Az E-számla az elektronikus számla rövidítése.

Az online számla azt jelenti, hogy az internetes felületen állítjuk ki a számlát, és az előírt számlák adatai automatikusan bekerülnek a NAV online számla rendszerébe. Ettől még az online számla nem egyenlő az elektronikus számlával.

A számlakiállítás során papíralapú számla és elektronikus számla között tudok választani.  Amíg a papíralapú számla papíralapon hiteles, addig az elektronikus számla csak elektronikusan, digitális, fájl formájában történő megőrzéssel. A számla kibocsátójánál is és a számla befogadójánál is. Így az E-számlát nem nyomtatom ki és nem postázom el a vevőmnek. Ő azon kívül, hogy visszaküldi nekem, szabályosan mást nem tud vele kezdeni.

Milyen előírás van az elektronikus számlára?

Egyrészt az elektronikus számla befogásához a vevőmnek hozzá kell járulnia. A hozzájárulás történhet szóban, a szerződésben, vagy ÁSZF-ben, de ha a vevő nem kifogásolja, és nem kér az E-számla helyett papíralapú számlát, hanem befogadja és kiegyenlíti, az is a hozzájárulását jelenti.

Másrészt az elektronikus számlát legalább fokozott biztonságú tanúsítvánnyal szükséges aláírni. A szamlazz.hu –nál a kibocsátott E-számlák aláírása díj fizetése mellett az üzemeltető cég tanúsítványával történik, így nem szükséges saját tanúsítványt vásárolni.

NAV tájékoztató

A NAV tájékoztatója szerint elektronikus számlának minősül minden olyan, az áfa törvényben előírt adatokat tartalmazó számla, amelyet elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be. Sajnos ez vonatkozik a kizárólag e-mailben, egyéb elektronikus üzenetben megküldött PDF számlára is.

A távnyomtatással kibocsátott számla viszont nem elektronikus, hanem papíralapú számlának minősül. A távnyomtatás lényege, hogy a vevő számára elektronikus úton olyan dokumentum érkezik, melyet kizárólag nyomtatni tud, vagy akár egyből az a nyomtatójára kerül.

Legutóbbi NAV tájékoztató a témában:

https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Az_elektronikus_szaml20200416.htmlhttps://www.szamlazz.hu/szamla/?78ipysqaphjr

Milyen díja van az E-számla kiállításának a szamlazz.hu-nál?

Az elektronikus számla kiállításának külön díja lehet attól függően, hogy melyik szolgáltatáscsomagot választottuk.

Amíg jelenleg a

  • Free csomagban nincs lehetőségünk elektronikus számla kiállítására, addig
  • a Start csomagban az elektronikus számla kiállításának díja 15,- Ft + áfa / db,
  • a Digital csomagban 5,- Ft + áfa / db,
  • a Profi csomagban pedig ingyenes.

Vagyis ha feleslegesen állítunk ki elektronikus számlát, akkor az a plusz munka mellett még pénzbe is kerülhet. Válasszuk a megfelelőt!

team 3738261 1280

Megjelent: 2371 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 30 július 2020 09:10

Média

Ma már több adózási és számlázási mód közül lehet választani, és amit választottunk, azt a számlán is szerepeltetni kell, de csak azokat! Ne válasszunk semmi olyan lehetőséget, ami nem vonatkozik ránk! A tévesen kiállított számla helyesbítése plusz munkába, az indokolatlanul kiállított E-számla még plusz költségbe is kerülhet.
  • Minta

    Reklám helye