hétfő, 14 december 2020 19:18

Főbb adóváltozások 2021 Kiemelt

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

2021. január 1-től is lesz néhány adóváltozás, és természetesen majd az év során is lesznek további változások. 2021. január 1-től az online számlajelentésben történik jelentős változás, gyakorlatilag minden kiállított számlát jelenteni kell az adóhivatal felé. A pénztárgépet üzemeltetőknek kötelező lesz az elektronikus fizetés biztosítása. A gépjárműadót 2021-ben már az adóhivatal felé fogjuk fizetni. Emellet a KATA alanyok és azok számlabefogadói szembesülnek a plusz adófizetési kötelezettség bevezetésével kapcsolt vállalkozás esetében és abban az esetben, ha a kata alany részére fizetett éves díj összege meghaladja a 3 millió forintos összeget. Ez az érintetteknek komoly fejtörést okoz, hogy az alternatív megoldások közül melyiket válasszák, mert mindegyik többe kerül a katánál.

Online számlajelentés 2021

2021. január 1-től minden kiállított számlát jelenteni kell az adóhivatal felé az online számla rendszerben. Tehát nem csak a vállalkozók felé kiállított számlákat, hanem a külföldi cégek és a magánszemélyek felé kiállított számlákat is. A cégek felé kiállított számlákon kötelezető a vevő adószámának a feltüntetése, mert enélkül a számlát nem lehet lejelenteni. A magánszemélyek felé kiállított számláknál viszont nem kell az adóazonosítót ráírni a számlára, és az adóhivatal felé történő jelentésnél az ígéretek szerint magánszemély nevét és címét sem kell majd jelenteni.

A jelentés első lépése, feltétele az online számla regisztráció a https://onlineszamla.nav.gov.hu/home weboldalon. Akinek még esetleg nincs regisztrációja, mert eddig még nem volt rá szükség, de ezután lesz, akkor először a regisztrációt kell megcsinálnia. Ehhez sok szakmai anyag áll rendelkezésre az interneten, például a www.cegtan.hu weboldalon a dokumentumok között is található ilyen, amely az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvnek az online számla regisztrációt bemutató fejezete.

2021-től kötelező az online kassza mellé elektronikus fizetés

2021. januártól minden, kereskedéssel foglalkozó vállalkozásnak az online kassza mellé kötelező elektronikus fizetési módot is biztosítani. A piacon számos ajánlatot találni a kártyaelfogadás bevezetésére, ezek között jelentős eltérések lehetnek. Egyes szolgáltatók havidíjért cserébe helyeznek ki terminálokat, és nem vonnak le jutalékot, míg mások nem kérnek havidíjat, viszont a kártyás fizetésekért magasabb jutalékot számolhatnak fel.

A legelterjedtebbek a bankkártyás fizetéshez szükséges POS terminálok, amelyeket már a bankoktól függetlenül lehet beszerezni. Azonban azoknak, akiknek kevés ügyfelük van, jobban utána kell nézniük, megéri-e bankkártyaterminált üzemeltetniük, vagy inkább más elektronikus fizetési lehetőség lenne számukra kedvezőbb. Egyszerű példával élve, az egyik legelterjedtebb független terminál a SUMup nulla forint bérleti díjat kér, de 1,95 százalék díjat levon minden vásárlás után.

Ha valaki nem szeretne bankkártyaterminált üzemeltetni, akkor lehetővé kell tenni, hogy a vevő azonnali átutalással tudja rendezni a díjat.

A fogyasztóknak természetesen a bankkártyás fizetés a legkényelmesebb.

KATA

KATA 40 %-os adó a számlabefogadó vállalkozásoknál

Ha egy vállalkozás a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak (katásnak) az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalékos mértékű adót fizet. Ez a 40 százalékos adó a számlákat befogadó vállalkozást terheli. Kivétel, ha valaki jogszabály alapján kap bevételt vagy költségvetési szerv részére dolgozik.

Ha egy KATÁ-s kapcsolt vállalkozás felé számláz

Ha egy katás kapcsolt vállalkozás felé számláz (olyan cég felé, amelyben neki vagy családtagjának érdekeltsége van), akkor az első forinttól 40 %-os adót kell fizetni a számlát befogadó cégnek.

A KATÁ-snak tájékoztatni kell a megrendelőjét

2021. január 1-től a kata alanyoknak tájékoztatni kell a megrendelő vállalkozásokat a szerződés megkötésekor arról, hogy kisadózó vállalkozásnak (kata alanynak) minősülnek. Ha valaki kilép a katából, arról is kell tájékoztatni folyamatban lévő szerződés esetén. Jelenleg is érvényes szerződésnél 2021. január 15-ig kell a tájékoztatást megtenni.

Ha a KATÁ-s külföldre számláz évi 3 millió forintnál többet

Ebben az esetben a katás vállalkozónak kell a plusz adót megfizetni, a 3 millió feletti rész 71,42 %-ára 40 % adót. Ez 28,57 %-os plusz adót jelent.

Ha a KATÁ-s magánszemélynek számláz évi 3 millió forintnál többet

Ebben az esetben nincs 40 százalékos adófizetés.

Egy személy csak egy helyen lehet KATÁ-s

Ha valaki katás egyéni vállalkozó és egy katás betéti társaságban kültag, és dolgozik benne, akkor csak alkalmazottként dolgozhat, katásként nem.

Ingatlan bérbeadásból származó bevétel

Egy katás vállalkozásnak továbbra sem lehet ingatlan bérbeadásból vállalkozóként bevétele, csak magánszemélyként.

Katás adótartozása

Nem változott, hogy a kata alanynak december 31-én nem lehet 100 ezer forintot elérő adótartozása, mert akkor nem maradhat katás.

Gépjárműadó

2021-től kezdődő időszakra vonatkozó gépjárműadót nem az Önkormányzat felé, hanem az Adóhivatal felé kell megfizetni.

Új lakások áfája

Az új lakások áfája bizonyos feltételek, például lakásnagyság esetén 5 %-os lesz 2021. január 1-től egyelőre 2022. december 31-ig.

Az áfa mértékének a meghatározásához a kiállított számla teljesítési időpontja számít. Amit még 2020-ban kiállítottak számlát, például előlegről, arra még a 2020-as áfa szabályok vonatkoznak. A 2021-es teljesítési időponttal kiállított számlákra vonatkoznak a 2021-es szabályok, jelen esetben az 5 %-os áfa mérték.

Adóhivatali áfa bevallás tervezet

2021. július 1-től terjedő időszakra áfa bevallást fog felajánlani a beküldött számlák alapján az adóhivatal, de minden egyes bejövő számláról külön kell majd nyilatkozni, hogy annak áfája levonható-e a vállalkozásnál vagy nem. Emellett tételesen végig kellene nézni, hogy melyik számlák vannak benne az adóhivatali áfa bevallás tervezetben, és melyek nincsenek. Ennél valószínűleg egyszerűbb lesz, ha úgy csináljuk a bevallásokat, mint eddig, tehát a könyvelés adatai alapján nyújtjuk be továbbra is azokat.

Kisvállalati adó – KIVA

A KIVA alanyoknál a fizetendő KIVA mértéke 2021. január 1-től a 2020-as 12 %-ról 11 %-ra csökken.

KIVÁ-s adótartozása

Nem változott, hogy a KIVA alanynak december 31-én nem lehet 1 millió forintot elérő adótartozása, mert akkor nem maradhat KIVÁ-s.

Dajka Edit

 

new year 5660784 1280

Megjelent: 1861 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 14 december 2020 19:41

Média

2021. január 1-től is lesz néhány adóváltozás, és természetesen majd az év során is lesznek további változások. 2021. január 1-től az online számlajelentésben történik jelentős változás, gyakorlatilag minden kiállított számlát jelenteni kell az adóhivatal felé. A pénztárgépet üzemeltetőknek kötelező lesz az elektronikus fizetés biztosítása. A gépjárműadót 2021-ben már az adóhivatal felé fogjuk fizetni. Emellet a KATA alanyok és azok számlabefogadói szembesülnek a plusz adófizetési kötelezettség bevezetésével.
  • Minta

    Reklám helye