szombat, 20 június 2020 13:09

Könyvelés a katá-ban

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Hallani olyan véleményeket, hogy a katá-soknak nem kell könyvelő. Én óva intek mindenkit attól, hogy ezt elhiggye, és komolyan vegye! Hihetetlen energiákat vesz el a vállalkozótól, ha a rá vonatkozó szabályokat kell egyedül naprakészen követnie. Nem beszélve arról, hogy ma már a könyvelői munka elképzelhetetlen technikai háttér és egy bizonyos szintű informatikai tudás nélkül.Ma már a hivatalokkal minden kapcsolattartás elektronikusan működik. 

A katá-soknak kevesebbet kell könyvelni, mint a többieknek?

Általában igen, mert alapesetben bevételi nyilvántartást kell vezetni a katá-soknak, ami azt jeleneti, hogy akár egy excel táblában is lehet a könyvelést végezni. Felvezetjük a kibocsátott számlák sorszámát, a vevő nevét, a bevétel nagyságát, és az időpontot, amikor megkaptuk a bevételt. Gondolom, ezért mondják azt egyesek, hogy a katá-soknak nem kell könyvelő. De az adózás a katá-soknál sem csak abból áll, hogy felvezetem a bevételeimet a nyilvántartásba.

Természetesen, ha valaki áfa alany, akkor ennél bővebb könyvelést kell vezetnie, hogy az áfa bevallást is el tudja készíteni, és legyen áfa analítikája.

Mi a helyzet társaságok esetében?

A társaságok a kata időszaka alatt nem tartoznak a számviteli törvény alá, ez azt jelenti, hogy nem kell beszámolót, népszerűbb nevén mérleget készíteniük és közzé tenniük.

Ha nem áfa alanyok, akkor könyvelésükben nekik is elég bevételi nyilvántartást vezetni, mint az egyéni vállalkozóknak.

Meddig kell megőrizni a bizonylatokat a katá-soknak?

A kibocsátott számlák saját példányait a KATÁ-soknak is legalább 6 évig meg kell őrizniük, mert ennyi az elévülési idő.

office 2761159 1280

 

A témáról részletesen olvashatsz Vállalkozó Vilmos és Könyvelő Katica beszélgetésében az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amely 2020. májusban jelent meg, és a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon éred el. Az E-könyv elolvasása után a felmerülő kérdéseid felteheted a Vállalkozói kérdések Facebook csoportban.

Megjelent: 607 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:05
  • Minta

    Reklám helye