szombat, 20 június 2020 13:28

Mikor szűnik meg a kata alanyiság?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A kata törvény felsorolja azokat az eseteket, amikor megszűnik a vállalkozónak a kata alanyisága.

Hogy a főbb megszűnéseket említsem, egyrészt akkor, ha megszűnik a vállalkozása, akkor ezzel együtt megszűnik a katá-zása is.

A másik eset, ha valaki kijelentkezik a katá-ból, ezt mindig a következő hónaptól tudjuk megtenni, ha szeretnénk.

A harmadik, nem önként vállalt megszűnés, ha valakit megbüntet a NAV azért, mert nem adott nyugtát, vagy igazolatlan eredetű árut forgalmazott, vagy be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatott. Ilyenkor az adóhivatal határozatban közli ezt a tényt.

A negyedik eset, akkor is megszünteti a NAV a vállalkozó kata alanyiságát, ha december 31-én a vállalkozásnak 100 ezer forintot meghaladó adótartozása van. Itt minden adótartozást figyelembe kell venni, nem csak a kata tartozást. Gyakran előfordul, hogy valakinek illetéktartozása van, és emiatt nem maradhat katá-s, mert ez a tartozás meghaladja a 100 ezer forintot. A kata alanyiság megszűnéséről a NAV határozatban értesíti a vállalkozást. Ha a katá-s vállalkozás az adótartozást a határozat véglegessé válásáig megfizeti, az adóalanyiság nem szűnik meg, a vállalkozás továbbra is alkalmazhatja a tételes adózást.

Az ötödik, amikor nem maradhat valaki katá-s, ha ingatlan bérbeadásból bevétele van a vállalkozásnak. Kata alany nem számlázhat katá-s vállalkozóként ingatlan bérbeadást, mert akkor nem maradhat katá-s. Jobb, ha nincs is ilyen tevékenysége a bejelentett tevékenységei között. Amennyiben ingatlant ad bérbe, akkor azt magánszemélyként megteheti. Viszont arra figyelnie kell, hogy amennyiben alanyi adómentes a vállalkozása, akkor az alanyi adómentes értékhatárba az ingatlan bérbeadásból származó bevételét is bele kell számítani, mert az alanyi adómentesség személyhez kötődő adómentesség. Tehát az ingatlan bérbeadás bevételével együtt kell beleférni a vállalkozásának az alanyi adómentes értékhatárba.

white male 2064860 1280

 

A témáról részletesen olvashatsz Vállalkozó Vilmos és Könyvelő Katica beszélgetésében az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amely 2020. májusban jelent meg, és a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon éred el.

Az Egyéni vállalkozó leszek! című pdf. formátumú E-könyv egy leendő egyéni vállalkozó és leendő könyvelője minden fontos részletre kiterjedő beszélgetése párbeszéd formájában. Az E-könyv elsősorban a téma iránt érdeklődőknek, a kezdő és nem kezdő, valamint az újrakezdő egyéni vállalkozóknak szól, hogy a rájuk vonatkozó jogszabályrengetegben jobban el tudjanak igazodni.

Az itt megismert szabályok jelentős része azonban vonatkozik a társaságokra is, például az áfa, a számlázás és a most aktuális és fontos regisztrációs téma, az online számlázás őket is érinti.

A könyv szerzői Dajka Edit és Reggel Dalma gyakorló szakemberek, akik a mindennapi felmerülő kérdések alapján állították össze írásukat, hogy minél többet tudjanak segíteni a vállalkozóknak.

Az E-könyv ára: 9.800,- Ft.

Megjelent: 2176 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:04

Média

A kata törvény felsorolja azokat az eseteket, amikor megszűnik a vállalkozónak a kata alanyisága. Hogy a főbb megszűnéseket említsem, egyrészt akkor, ha megszűnik a vállalkozása, akkor ezzel együtt megszűnik a katá-zása is.
További cikkek a kategóriában: « Könyvelés a katá-ban KATA 2021 – kit érint? »
  • Minta

    Reklám helye