szombat, 20 június 2020 10:54

Hogyan kell kiállítania a számláját a katá-s vállalkozónak?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A számlát ugyanúgy kell kiállítani, mint bárki másnak, viszont van egy nagyon fontos előírás a katá-sok számára. A kibocsátott számlán kötelező feltüntetni, hogy:

KISADÓZÓ

Ezt az előírást nem az Áfa törvény, hanem a kata törvény tartalmazza, a szankció viszont nagyon kemény. Amennyiben ez lemarad, akkor számlánként 500 ezer forintig terjedően büntethető a katá-s vállalkozó. A magyarázat pedig az, hogy a számlabefogadók nem tudják az előírt adatszolgáltatást teljesíteni, ha nincs információjuk arról, hogy a számlakibocsátó kata alany. 

A kisadózó számláját befogadó vállalkozónak a tárgyévet követő év március 31-éig adatot kell szolgáltatnia az állami adóhatóság részére, ha egy kisadózó vállalkozás részére az előző évben összesen 1 millió forintot meghaladó összeget fizetett.

Ha valamelyik kibocsátott számláról lemaradt a Kisadózó

Ha valamelyik számláról lemaradt, akkor azt mielőbb pótolni kell! Erre gépi számla kiállítása esetén számlamódosítással van lehetőségünk. Ez történhet számlával egy tekintet alá eső okirat kibocsátásával.

stamp 1015522 1280

 

Hogy ne maradjon le a Kisadózó a számláról:

Amennyiben kézi számlatömböt használ a vállalkozó, akkor célszerű bélyegzőt csináltatni az alábbi adatokkal, és azt használni a számlakiállítás során:

Név   e.v.

Cím

Adószám

Nyilvántartási szám

Kisadózó

 

Ha számlázó programmal állítja ki a számláit a katá-s vállalkozó, akkor a számlakibocsátó adatainál be kell állítani, hogy Kisadózó.

internet 1013673 1280

 

A témáról részletesen olvashatsz Vállalkozó Vilmos és Könyvelő Katica beszélgetésében az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amely 2020. májusban jelent meg, és a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon nagyon kedvező áron éred el. Bankkártyával kifizeted és már olvashatod is!

Megjelent: 11956 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:07

Média

A számlát ugyanúgy kell kiállítani, mint bárki másnak, viszont van egy nagyon fontos előírás a katá-sok számára. A kibocsátott számlán kötelező feltüntetni, hogy: KISADÓZÓ
  • Minta

    Reklám helye