vasárnap, 21 június 2020 15:08

Meddig tart a szankciómentes időszak?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A NAV 2020.06.17-én közzétette a weboldalán a tájékoztatóját, mely szerint 2020. szeptember végéig tart a szankciómentes időszak az online számla adatszolgáltatás terén. A tájékoztató itt érhető el: https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Szeptember_vegeig_tar20200617.html

A tájékoztató szerint ez azt jelenti, hogy: „A NAV meghatározott feltételek fennállásakor nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti.”

Az adatszolgáltatás nem teljesítése esetén tehát 2020. szeptember 30-ig nem lesz szankció. DE! Csak abban az esetben nem lesz szankció, ha a regisztráció legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig megtörténik.

Így biztos, ami biztos alapon, mégiscsak érdemes azt az online számla regisztrációt 2020. július 1-je előtt megcsinálni!

Vagyis:

Ha megcsinálom időben a regisztrációt, egész pontosan az első jelentendő számla kiállításáig, és a számláról az adatszolgáltatást nem jól, vagy nem határidőben, vagy egyáltalán nem csinálom meg, akkor 2020. szeptember 30-ig nem büntetnek meg érte, eddig tart a szankciómentes időszak.

Viszont, ha a regisztrációt nem csinálom meg az első érintett számla kiállításáig, akkor nem vonatkozik rám a szankciómentes időszak.

Aki ritkán állít ki számlát, valószínűleg annak is érdemes a regisztrációt most megcsinálni. Egyrészt megvan, másrészt vonatkozik rá a szankciómentes időszak, harmadrészt nem fogja elfelejteni megcsinálni, amikorra kell, negyedrészt nem fogja megkérdezni a NAV azt, hogy miért nincs regisztrációja.

Tehát, aki még nem csinálta meg, azt gondolom, hogy regisztrációra fel!

 briefcase 2931442 1280

 

Ismételjük át

A számlaadat-szolgáltatást csak regisztráció után lehet teljesíteni. Ahhoz, hogy az adatszolgáltatást teljesíteni tudjuk, ahhoz a  https://onlineszamla.nav.gov.hu/home weboldalon előzetesen regisztrálni kell. Regisztrálni a vállalkozás vagy más adóalany vezetője, képviselője tud.

A regisztráció lépéseiről ma már sok anyag elérhető az interneten, többek között a www.cegtan.hu weboldalon a Dokumentumok alatt, de a NAV oldalán is találunk ilyent.

A https://onlineszamla.nav.gov.hu/tajekoztatas_a_regisztraciorol oldalon található ismertető alján lehetőségünk van lenyitni a háromféle regisztrációhoz tartozó füleket, és akkor részletesen, képernyő fotókkal látjuk a regisztrációk menetét.

A háromféle regisztráció:

  • Az elsődleges felhasználó regisztrációja („ADATSZOLGÁLTATÁSRA KÖTELEZETT ADÓZÓI REGISZTRÁCIÓ”)
  • Technikai felhasználó
  • Másodlagos felhasználó.

Az elsődleges regisztrációt minden esetben meg kell ahhoz csinálni, hogy tudjunk számlát jelenteni. Aki számlázóprogramot használ, annak technikai felhasználót is kell regisztrálnia, mert akkor kapja meg azokat a kulcsokat, amit be kell a számlázó programba írni ahhoz, hogy a számlázó program és a NAV közötti adatkapcsolat létrejőjjön. Ezt egyszer kell megcsinálni. Másodlagos felhasználót nem kötelező regisztrálni, annak kell, aki megbíz valakit a számláinak a jelentésével. Ez a valaki a másodlagos felhasználó.

A tapasztalat

A regisztráció önmagában nem lenne egy bonyolult folyamat, viszont az adatoknál megvannak azok a formai követelmények, amelyeket a program elvár, ami nélkül a regisztráció nem fejezhető be. Ha valamit nem jó formában írtunk be, akkor kezdhetünk találgatni, mert a program nem súgja meg, hogy mi nem tetszik neki. És mindaddig, amíg valami nem tetszik, nem lesz aktív a Regisztrációs fül, és ülhetünk fölötte és találgathatunk.

Egyik ilyen elvárása a programnak, hogy erős jelszót adjunk meg. Időnként nem könnyen sikerül előállítani az erős jelszót, az lassan távolságban mérhető.

Másik elvárás, hogy a telefonszámot +36-os kezdetű formában adjuk meg.

Harmadik elvárás, hogy minden szükséges adat ki legyen töltve.

A házszámoknál is bele futhatunk még abba, hogy a dupla számoknál a program nem fogadja el a kötőjelet. Lehet, kivonja egymásból és a mínusz 2-t nem tartja lehetségesnek. Szóval, akinek ilyen 2-4 alakú házszáma van, az a kötőjel helyett egyéb karaktert használjon. Például pontot vagy perjelet vagy semmit. Kreatívak előnyben!

FONTOS!

A regisztráció során megadott felhasználónevet jól jegyezzük meg, elég macerás megszerezni, ha elfelejtjük. Ha a jelszót felejtjük el – ami egy ilyen erős jelszó esetében bárkivel könnyen megeshet – elfelejtett jelszóval tud új jelszót kérni a regisztráció során megadott e-mail címére.

business 4636683 1280

Megjelent: 1055 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:01
  • Minta

    Reklám helye