szombat, 20 június 2020 12:50

Mennyi iparűzési adót kell fizetni a kata alanynak?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A helyi iparűzési adót a helyi önkormányzat felé kell megfizetni.  A helyi önkormányzatok maguk döntik el, hogy a törvény adta maximális 2 %-os mértékből a saját településükön mennyit vezetnek be.

A kata alanyok kétféle, esetenként háromféle módszer közül választhatnak az iparűzési adó megfizetése terén. Az egyik a hagyományos módszer, amikor a bevételből levonjuk az alvállalkozói és anyagköltséget és még néhány, ritkábban előforduló tételt, és amit így megkapunk adóalapot, az után fizetjük a helyi önkormányzat által bevezetett iparűzési adót, ami maximum 2 % lehet.

A másik módszer, hogy az iparűzési adóban tételes katá-t választunk, ami 50 ezer forint iparűzési adó megfizetését jelenti évente, és mindegy, hogy mennyi a bevételünk. Ha nulla forint, ha húszmillió forint, akkor is évi 50.000,- Ft az iparűzési adó, ha ezt a módszert választottuk. Ezt viszont előre kell választani, az év elején, vagy induláskor, tehát egy kicsit jóslással is kell foglalkozni, hogy biztosan jól válasszunk.

A harmadik módszer nem jó mindenkinek, csak a kicsiknek. A harmadik módszer az, ha valakinek évi 8 millió forint alatt van az éves bevétele, akkor választhatja azt a lehetőséget, hogy a bevétel 80 %-át tekinti adóalapnak, és ez után fizeti meg az iparűzési adót. Ez minden vállalkozásra vonatkozik, nem csak a katá-sokra.

Mi a helyzet akkor, ha valaki több településen működik?

Ha valaki több településen működik, akkor alapesetben mindegyik településre kell fizetnie iparűzési adót. De nem muszáj minden településen egyforma módszert választani, lehet az egyik helyen a hagyományos módszer szerint adózni, a másik helyen pedig tételes adót választani. Ha mindenütt a tételes adót választom, akkor annyiszor 50.000,- Ft-ot fizetek évente, ahány településen működik a vállalkozásom. De választhatok úgy is, hogy ha gyakorlatilag csak a telephelyen dolgozom, akkor ott választok tételes iparűzési adót, a székhelyen pedig a hagyományos módszert. Ilyenkor valamilyen megosztást kell alkalmazni.

pie chart 1569175 1280

A témáról részletesen olvashatsz Vállalkozó Vilmos és Könyvelő Katica beszélgetésében az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amely 2020. májusban jelent meg, és a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon éred el.

A könyv szerzői Dajka Edit és Reggel Dalma gyakorló szakemberek, akik a vállalkozók mindennapi felmerülő kérdései alapján állították össze írásukat.

Megjelent: 1419 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:05

Média

A helyi iparűzési adót a helyi önkormányzat felé kell megfizetni. A helyi önkormányzatok maguk döntik el, hogy a törvény adta maximális 2 %-os mértékből a saját településükön mennyit vezetnek be.
  • Minta

    Reklám helye