hétfő, 15 június 2020 20:32

A számla kötelező adattartalma

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A számla kötelező adata az áfa törvény és más jogszabályi előírások szerint legelőször is a sorszám, majd az eladó és a vevő adatai, dátum vagy dátumok, a termékre, szolgáltatásra vonatkozó mennyiségi- és érték adatok, az áfa mértékének, összegének feltüntetése, valamint lehetnek egyéb speciális tevékenységre vonatkozó megjelölések, amit fel kell tüntetni a számlán.

A sorszámot nem neked kell megadni. Ha kézi számlát, vagyis számlatömböt használsz, akkor azon már szerepel, ezek a tömbök előre sorszámozottak. A számlázó program pedig adja a sorszámot. A programnak biztosítania kell az ismétlés és kihagyás nélküli folyamatos sorszámozást, csak akkor felel meg az előírásoknak.

A számla kibocsátójánál, vagyis a szállítótónál kell a cégnév, vagy az egyéni vállalkozó neve és az e.v. rövidítés, kell a cím, az adószám. Egyéni vállalkozó esetében kell a nyilvántartási szám, és ha KATA alany, akkor az, hogy Kisadózó.  

Vevő esetében kell a név, cím, adószám. A vevő adószámát 2020. július 1-től kezdődően minden esetben kötelező szerepeltetni a számlán.

Közösségi ügyleteknél kell az eladó és a vevő közösségi adószáma.

Kell a dátum, esetenként több is. Ha készpénzfizetési vagy a másik nevén egyszerűsített számlát állítunk ki, akkor azon csak egy dátum van. Az a nap, amikor az egyszerűsített számlát kiállítom és a készpénzt is megkapom. A számlán viszont vannak teljesítés időpontja, számla kelte és fizetési határidő dátumok. A számla kelte az a nap, amikor a számlát kiállítom. A fizetési határidő az a nap, ameddig a vevőnek ki kell fizetni felém a számla összegét.

A teljesítés időpontja az esetek egy részében az az időpont, amikor a gazdasági esemény megvalósul. Eladtam valamit. Végeztem egy munkával. Viszont ha rendszeres, vagy folyamatos az üzleti kapcsolat, akkor ezt másképp kell meghatározni. Ilyen ügylet például a bérbeadás, a könyvelési díj, a rezsiköltségek, a telefonszámla, havidíjas szolgáltatások, de ide tartozik az is, ha rendszeresen szállítok valakinek valamit, és időszakonként elszámolunk. Ezek az időszakos elszámolású ügyletek.

Következik az, hogy mit is számlázok, a termék vagy szolgáltatás megnevezése.

A mennyiséget és a mennyiségi egységet akkor kell feltüntetni, ha az természetes mértékegységben kifejezhető.

Szerepel a számlán az egységár, és az érték. A készpénzfizetési számlán csak bruttó összegben, a számlán pedig nettó összeg, áfa összeg, is bruttó összeg is van. Alanyi adómentesség esetén megegyezik a nettó és a bruttó ár, vagyis az áfa nélküli és az áfával növelt ár a számlán.

Az áfa mértékeket is rá kell írni a számlára.  

Az alanyi adómentesség esetén AM vagy AAM jelölés, ha „tárgyi adómentes” a tevékenység, amit számlázunk, akkor azt jelölhetjük TAM rövidítéssel, fordított adózásnál a FAD rövidítést szoktuk használni. TAM és FAD esetében szerencsés, ha hivatkozunk az áfa törvény vonatkozó paragrafusára is.

white male 1871436 1280

A témáról részletesen olvashatsz az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amely 2020. májusban jelent meg, és a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon érhető el.

Megjelent: 4459 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:19

Média

A számla kötelező adata az áfa törvény és más jogszabályi előírások szerint legelőször is a sorszám, majd az eladó és a vevő adatai, dátum vagy dátumok, a termékre, szolgáltatásra vonatkozó mennyiségi- és érték adatok, az áfa mértékének, összegének feltüntetése,
  • Minta

    Reklám helye