csütörtök, 21 május 2020 20:21

Miről, mikor kell számlát kiállítani?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Számlát termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról és kapott előlegről kell kiállítani. Azokról az értékesítésekről kell számlát kiállítani, amelyekről nem történt nyugtakibocsátás.  Vannak bizonyos adómentes tevékenységek, amelyekről nem kötelező számla kiállítása, ha készül a pénzt átvételéről valamilyen más bizonylat.

Mikor kell a számlát kibocsátani?

Minél előbb, mondhatjuk, mert annál hamarabb megkapjuk a pénzünket a vevőnktől. Az áfa törvény úgy fogalmaz, hogy a számlát a teljesítésig, vagy az azt követő ésszerű határidőn belül kell kibocsátani. Az ésszerű határidő 2020. június 30-ig 15 nap, 2020. július 1-je után pedig 8 nap. Alapesetben ezt a gazdasági esemény megvalósulásától, vagyis a teljesítés időpontjától kell számolni. Amennyire lehet, ezt a határidőt be kell tartani. Ha valamiért pedig nem tudjuk ezt megoldani, akkor szerencsés, ha valamilyen dokumentumot elhelyezünk a saját anyagunkban, ami igazolja, hogy rajtunk kívülálló ok miatt késtünk el a számlázással. Például az üzleti partner sokára küldte meg az aláírt dokumentumot, elszámolást, ami alapján ki tudtuk állítani a számlát. Amennyire lehet, minimalizáljuk a későbbi számlakiállítást, mert ennek is lehet anyagi vonzata. Vagyis meg lehet érte büntetni valakit.

computer 3406108 1280

 

A témáról részletesen olvashatsz az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amely 2020. májusban jelent meg, és a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon érhető el.

Az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyv egy leendő egyéni vállalkozó és leendő könyvelője minden fontos részletre kiterjedő beszélgetése párbeszéd formájában. Az E-könyv elsősorban a téma iránt érdeklődőknek, a kezdő és nem kezdő, valamint az újrakezdő egyéni vállalkozóknak szól, hogy a rájuk vonatkozó jogszabályrengetegben jobban el tudjanak igazodni.

Az itt megismert szabályok jelentős része azonban vonatkozik a társaságokra is, például az áfa, a számlázás és a most aktuális és fontos regisztrációs téma, az online számlázás őket is érinti.

Megjelent: 4016 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 27 július 2020 18:19

Média

Számlát termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról és kapott előlegről kell kiállítani. Azokról az értékesítésekről kell számlát kiállítani, amelyekről nem történt nyugtakibocsátás.
  • Minta

    Reklám helye