vasárnap, 14 június 2020 11:40

Mi a különbség a számla és az egyszerűsített számla között?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A különbség a kettő között az, hogy a számlát átutalásos fizetés esetén alkalmazzuk, de használhatjuk készpénzfizetéshez is, ha szeretnénk. Készpénzes fizetésnél viszont egyszerűbb az egyszerűsített számla használata, mert abban kevesebb adatot kell szerepeltetni, és egyszerűbb a kitöltése is.

Dátumból csak egy van a készpénzfizetési számlán, ez a számla kiállításának és a pénz átvételének dátuma, készpénzfizetési számla esetében ez a kettő megegyezik. Számlán külön szerepel a teljesítés időpontja, a számla kelte és a fizetési határidő dátum.

A készpénzfizetési számlán csak a bruttó összeg szerepel, a számlán az összeget meg kell bontani nettó összegre és az áfa összegére.

Az áfa mértéke nem egyforma a kétfajta bizonylaton, mert a számlán a nettó összegre számított áfa mérték szerepel, ez jelenleg 5 %, 18 % vagy az általános mértékű 27 %. A készpénzfizetési számlán viszont azt szerepeltetjük, hogy a végösszeg hány százalék áfát tartalmaz, ez normál áfás értékesítés esetén 21,26 %.

Ha számlát állítasz ki készpénzes fizetés esetén, akkor figyelj arra, hogy ha a számlán megjelöljük, hogy a fizetés módja készpénz, az még nem bizonyítja azt, hogy a pénzt meg is kaptuk. Pláne ha a számlán egy későbbi fizetési határidő is szerepel. Ez akkor annyit jelent, hogy majd készpénzben fogsz nekem fizetni. Ezzel azt szeretném mondani, hogy amikor megkapjuk a számla alapján a készpénzt, akkor a pénz átvételét még valamilyen formában igazolnunk kell.

Emiatt is egyszerűbb a készpénzes bevételeknél a készpénzfizetési számla használata.

Arra viszont figyeljünk, hogy meg van határozva, hogy maximum hány forintot fizethetnek készpénzben a vállalkozások egymás között.

invoice 3739354 1280

A témáról részletesen olvashatsz az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amely 2020. májusban jelent meg, és a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon érhető el.

Megjelent: 14434 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:22

Média

A számla és az egyszerűsített számla közötti különbség az, hogy a számlát átutalásos fizetés esetén alkalmazzuk, de használhatjuk készpénzfizetéshez is, ha szeretnénk.
  • Minta

    Reklám helye