szerda, 15 július 2020 18:01

Be kell-e ütni a váltópénzt a pénztárgépbe?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Igen, mindenképpen. Csak ekkor fog egyezni a pénztárgép szerinti és a kasszában lévő pénzkészlet, ha a váltópénzt is beütjük.

A váltópénzről befizetési  bizonylatot kell készíteni. Ilyen bizonylat kiállítására minden pénztárgép képes. Figyeljünk arra, hogy mit hová ütünk be, fontos, hogy a vállalkozás bevételébe tényleg csak az kerüljön bele, ami az eladásból származik

A NAV revizorok ezt az egyezőséget bármikor ellenőrizhetik. Vagyis azt, hogy a pénztárgép szerinti pillanatnyi pénzkészlet megegyezik-e a kasszában lévő pénzösszeggel. Ha eltérés van, akkor aztán lehet magyarázkodni, de sajnos nem biztos, hogy ez eredményre vezet. Ha több pénz van a kasszában, mint amennyit aznapi bevételnek beütöttünk, akkor már jön is a feltételezés, hogy nem minden bevételt ütöttünk be a pénztárgépbe. Persze, ha kevesebb pénz van a kasszában, mint kellene, az sem szerencsés, azt is meg kellene tudni indokolni, és vagy sikerül, vagy nem. Ezt a helyzetet el kell kerülni, ha egy mód van rá. Sokba tud kerülni!

A NAV tájékoztatója szerint:

„A kasszában ténylegesen található összegnek meg kell egyeznie azzal, ami a kiadott bizonylatokból következik. Ezt a NAV ellenőrzi és az érdemi eltérést bünteti.

Az egyezőség alapja, hogy a napi kasszanyitáskor pontosan szükséges rögzíteni a nyitó pénzkészletet (összegét és összetételét). A nap folyamán szabad a kasszából pénzt kivenni (pl. szállító kifizetésére) vagy betenni (pl. számlás értékesítés, váltópénz) a normál üzletmenet szerint, de ilyenkor minden esetben ki kell állítani egy kifizetési vagy egy befizetési bizonylatot. Ilyen bizonylat kiállítására minden pénztárgép képes.”

A NAV tájékoztató elérhető itt:

https://www.nav.gov.hu/nav/tudjon_rola/A_8_1_legfontosabb_do20180815.html

 

register 3947348 1280

 

 

A témáról és más, vállalkozókat érintő fontos témákról írtunk az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amelyben kezdő és működő egyéni vállalkozók egyránt találnak hasznos adózási információkat. Elérhető a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon. Sőt! A pdf. formátumú E-könyvet megvásárlók adózási kérdéseiket feltehetik a Vállalkozói kérdések Facebook csoportban, ahol a válasz gyakorló könyvelőktől és adótanácsadótól érkezik. 

Megjelent: 1659 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 07:59

Kapcsolódó elemek

Média

A kasszában ténylegesen található összegnek meg kell egyeznie azzal, ami a kiadott bizonylatokból következik. Ezt a NAV ellenőrzi és az érdemi eltérést bünteti.
  • Minta

    Reklám helye