csütörtök, 16 július 2020 17:59

Pénztárgép helyett számla

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Ha valaki kötelezett pénztárgépes nyugtaadásra, de valamiért nem tudja, vagy nem szeretné azt megvenni, akkor van lehetősége arra, hogy minden értékesítéséről számlát adjon. Tehát így elkerülhető a pénztárgép beszerzése.

Legalábbis a jogszabály lehetőséget ad rá. Ha valakinek vannak készpénzes bevételei, és a tevékenysége alapján online pénztárgéppel kötelezett nyugtát adni, de valamiért nem szerez be pénztárgépet, akkor megteheti, hogy minden bevételéről számlát állít ki, és akkor mentesül a pénztárgéppel történő nyugtaadás alól. Viszont, azokat a számlákat, amelyeket a nyugtaadás helyett állít ki, havonta tételesen jelentenie kell az adóhivatal felé egy PTGSZLAH nevű nyomtatványon.

A PTGSZLAH adatlapot kifejezetten azoknak készítették, akik a pénztárgépes nyugta kibocsátási kötelezettségüket számlakibocsátással teljesítik. Tehát ennek a nyomtatványnak a beküldésével a vállalkozó mentesül a pénztárgép beszerzés alól. Ezt viszont végig kell gondolni, mert nem minden esetben kivitelezhető.

Kevés az a tevékenység, ahol ezt életszerűen meg lehet valósítani. A számla akkor számla, ha minden olyan adatot tartalmaz, amit a törvény előír, erről beszéltünk. Ahhoz, hogy szabályos, a NAV ellenőr által is elfogadható számlát, vagy készpénzfizetési számlát állítsak ki, ahhoz tudnom kell a vevő adatait, nevét és címét, és ha van adószáma, akkor 2020. júliustól azt is. Ez nem minden esetben áll rendelkezésemre.

Ha elvégeztem egy szolgáltatást, és a vevő nem mondja meg a számlakiállításhoz szükséges adatait, akkor ott állok, hogy nem tudok neki szabályos, előírt bizonylatot adni. És akkor mi van? Mi van akkor, ha az adóellenőrnek nem tudok szabályos bizonylatot adni? Adatok nélkül számlát nem tudok kiállítani, pénztárgépem pedig nincs.

Például, ha én egy masszőr vagyok, és a masszázs végén a vendégem nem adja meg a nevét és címét, akkor mit csinálok? Azt mondom neki, hogy a masszázs ingyen volt?

Előre nem kérhetem el a vendég nevét és címét. Ilyen alapon ki kellene írni az üzletedben, hogy csak akkor tudom Önt megmasszírozni, ha a masszázs megkezdése előtt megmondja a  nevét és a címét. És még azt is oda kellene írni, hogy azért kérem ezt, mert tételesen le fogom jelenteni az adóhivatal felé, hogy Önt a mai napon megmasszíroztam, és mennyit fizetett nekem ezért.

Ha utólag azt mondja a vendég, hogy nem mondja meg a nevét és a címét, és nem tudsz neki bizonylatot adni, akkor ott 1 millió forintos bírság a tét, meg az, hogy nem maradhat tovább KATA alany a vállalkozó, ha KATÁ-s egyébként.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor az kivitelezhető, hogy minden vásárlónak számlát állítok ki, de nem éri meg kockáztatni egy százezer forintos pénztárgép miatt, mert az esetleges bírság ennek többszöröse is lehet.

Emellett még az online számla adatszolgáltatási kötelezettség is vonatkozik a kiállított számlákra, 2020. július 1. után az adóalanyok felé kiállított számlákra, 2021. január 1. után pedig minden kiállított számlára. Mennyivel egyszerűbb beütni az összeget a pénztárgépbe!

massage 1237913 1920

 

A témáról sok más téma mellett bővebben olvashatsz az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amelyben a már működő vállalkozások is találnak új információkat. Az E-könyvet a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon találod meg, pdf. formátumban tudod letölteni. A szerzők gyakorló könyvelők és adótanácsadó, akik sokéves  tapasztalatukat osztják meg az Olvasóval.  Ha marad kérdésed, akkor pedig a Vállalkozói kérdések Facebook csoportban azt is felteheted. 

Megjelent: 3813 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 07:54

Média

Ha valaki kötelezett pénztárgépes nyugtaadásra, de valamiért nem tudja, vagy nem szeretné azt megvenni, akkor van lehetősége arra, hogy minden értékesítéséről számlát adjon. Tehát így elkerülhető a pénztárgép beszerzése.
További cikkek a kategóriában: « Be kell-e ütni a váltópénzt a pénztárgépbe?
  • Minta

    Reklám helye