hétfő, 15 augusztus 2016 18:54

A vállalkozók 12 pontja

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Egy sikeres vállalkozásnak sok szempontot kell szem előtt tartani. Összegyűjtöttem a véleményem szerint legfontosabbakat.

1. Tervezd meg a vállalkozásod! Akár kockás papíron számold ki a várható költségeid, s látni fogod, hogy a várható bevételből működőképes tudsz-e lenni! Nem a legolcsóbbnak kell lenned, az ár-érték arányt kell jól meghatározni!

2. Keress jó könyvelőt és fizesd meg! Minél sűrűbben, a döntéseid előtt kérd ki a tanácsát! Rendszeresen beszéljétek át, hogyan áll a cég. Ha nincs meg a bizalom, keress másikat! Ajánlások alapján tudsz találni.

3. Lehetőséged szerint ismerd meg és tartsd be a rád vonatkozó szabályokat! Ha van lehetőséged, válassz kedvezőbb adózási formát, vagy élj az adóoptimalizálás lehetőségével!

4. Nem biztos, hogy a családtag a legjobb partner a vállalkozásban, főleg nem a könyvelésben! Egy családtagnak sokkal nehezebb felmondani, mint egy alkalmazottnak.

5. Alaposan válaszd ki a dolgozódat és fizesd meg! Soha ne alkalmazz bejelentés nélkül dolgozót, mert sem ő, sem a hatóság nem fogja tolerálni, ha kiderül! Csak jó szakemberekkel dolgozz, többszörösen megtérül!

6. Az alkalmazott nem a barátod, figyelj oda, mibe avatod be, főleg ne nyugta nélküli értékesítésbe! Nem akkor vagy jó vezető, ha mindent elnézel, a vállalkozásod léte a tét.

7. A fizetnivalókat lehetőséged szerint mindig határidőben rendezd – beleértve a könyvelő díját is! Sok kellemetlenségtől, banki inkasszótól, felesleges költségektől, felszámolási kezdeményezéstől megkímélheted magad, ha időben fizetsz.

8. Ne fogadj be fiktív számlát, mert soká fog elévülni, és onnantól nem alszol nyugodtan! Ha nagy összegről van szó, szinte biztos, hogy kiderül, mert nem Te vagy az egyetlen, akinek ilyent kibocsátottak.

9. Figyelj oda a pénztáradban lévő pénzkészlet nagyságára, valamint az általad nyújtott tagi kölcsön nagyságára! A magas pénzkészlet számla (bizonylat) nélküli kifizetést, a magas tagi kölcsön számla nélküli értékesítést jelenthet. Mindkettő ellenőrzési szempont.

10. Az ellenőr nem az ellenséged, neked is jobb, ha egy esetleges hiba minél előbb kiderül! Ha van bírság, próbáld minimalizálni és tekintsd tanulópénznek!

11. A vállalkozásodon, és ne a vállalkozásodban dolgozz! Nem neked kell minden munkakört ellátni a cégben, inkább a vezetői feladatokra, az üzletszerzésre koncentrálj!

12. Ha már nincs szükséged a cégedre, próbáld eladni, sokkal gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb, mint megszüntetni!

Összeállította: Dajka Edit

Megjelent: 1369 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 02 szeptember 2016 12:14
  • Reklám helye