kedd, 16 június 2020 16:12

Áfa mértékek a számlán

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Minden termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás az áfa törvény alapján be van sorolva, hogy az értékesítése milyen áfa mérték alá tartozik. A besorolás úgy történik, hogy az áfa törvény tartalmazza azokat a termékértékesítéseket és szolgáltatásnyújtásokat, ahol nem az általános, 27 %-os áfát kell felszámítani a számlázás során. Ami nem szerepel a kivételek között, az 27 %-os áfás értékesítés.

A számlára, az egyszerűsített számlára természetesen az áfa mértékeket is rá kell írni. A számlánál ez nem okoz problémát, mert ott nettó összegeket szerepeltetek, és annak az 5 vagy 18 vagy  27 %-a az áfa. Ezt könnyedén ki lehet számolni.

A készpénzfizetési számlánál viszont van egy kis érdekesség ebben a témában. Ezeken általában azzal a kérdéssel találkozunk, hogy a végösszeg hány százalék áfát tartalmaz. Ugye ha a nettó árra rászámolom a 27 % áfát, akkor már nem írhatom azt, hogy a bruttó, végösszeg is 27 % áfát tartalmaz, mert ez nem igaz.

27 %-os értékesítés esetén ide 21,26 %-ot kell írni. Ha gondolod, számold ki Te is: 0,27/1,27 áfa összege osztva a bruttó összeggel. Ez a felülről számított áfa kulcs, így számoljuk ki azt, hogy a végösszeg mennyi áfát tartalmaz.

Tehát ha úgy szól a kérdés a számlatömbben, hogy az áthárított adó mértéke mennyi, akkor 27 %-ot írok. Ha úgy kérdezi a készpénzfizetési számlatömb, hogy a végösszeg hány százalék áfát tartalmaz, akkor viszont az 21,26 %, ezt kell ráírni. 

Mennyi áfát tartalmaz az 5 %-os és a 18 %-os áfás értékesítés?

Az 5 %-os áfásnál is ki tudjuk ezt számolni úgy, hogy az 5 % áfa összegét elosztjuk a bruttó összeggel, ami 105 abban az esetben, ha a nettót 100-nak tekintjük. Tehát 5/105 = 4,76, vagyis az 5 %-os áfás terméknél a végösszeg 4,76 % áfát tartalmaz.

18 %-os áfa esetében a 18/118-as számítás eredménye 15,25. Azaz a 18 %-os áfás termék számlázásakor a végösszeg 15,25 % áfát tartalmaz – ha így szól a kérdés az egyszerűsített számla kitöltése során.

Nyilvánvalóan, ez csak az áfás értékesítésnél igaz, adómentes esetekben a nettó ár megegyezik a bruttó árral.

Az alanyi adómentesség esetén AM vagy AAM a szokásos jelölés, a „tárgyi adómentesség”-et jelölhetjük TAM rövidítéssel, fordított adózásnál a FAD rövidítést szoktuk használni. TAM és FAD esetében szerencsés, ha hivatkozunk az áfa törvény vonatkozó paragrafusára is.

percent 997401 1280

A témáról részletesen olvashatsz az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amely 2020. májusban jelent meg, és a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon érhető el.

Az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyv egy leendő egyéni vállalkozó és leendő könyvelője minden fontos részletre kiterjedő beszélgetése párbeszéd formájában. Az E-könyv elsősorban a téma iránt érdeklődőknek, a kezdő és nem kezdő, valamint az újrakezdő egyéni vállalkozóknak szól, hogy a rájuk vonatkozó jogszabályrengetegben jobban el tudjanak igazodni.

Az itt megismert szabályok jelentős része azonban vonatkozik a társaságokra is, például az áfa, a számlázás és a most aktuális és fontos regisztrációs téma, az online számlázás őket is érinti.

A könyv szerzői Dajka Edit és Reggel Dalma gyakorló szakemberek, akik a mindennapi felmerülő kérdések alapján állították össze írásukat.

Az első olvasó véleménye:

„Ha az én vállalkozásom indításakor, egy ilyen okos könyv lett volna a kezemben biztosan nem lett volna annyi álmatlan éjszakám.”

Az E-könyv témái:

I. MILYEN VÁLLALKOZÁSI FORMÁK KÖZÜL VÁLASZTHATUNK?
II. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ELINDÍTÁSA
III. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ELINDÍTÁSA
IV. MILYEN ADÓZÁSI MÓDOK KÖZÜL VÁLASZTHAT AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓ?
V. KATA ADÓZÁS
VI. ALANYI ADÓMENTESSÉG
VII. ÁFA ALANYISÁG
VIII. FŐBB SZÁMLÁZÁSI SZABÁLYOK
IX. ONLINE SZÁMLA REGISZTRÁCIÓ
X. ONLINE SZÁMLA JELENTÉSE
XI. SZÁMLA BEFOGADÁSA
XII. SZÁMLÁK MEGŐRZÉSE
XIII. NYUGTAADÁSI KÖTELEZETTSÉG
XIV. HELYI IPARŰZÉSI ADÓ
XVI. HOGYAN LEHET AZ ADÓKAT MEGFIZETNI?
XVII. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS SZÜNETELTETÉSE
XVIII. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS MEGSZÜNTETÉSE
XIX. A BESZÉLGETÉS BEFEJEZÉSE


A könyv terjedelme 137 oldal.

Megvásárolható bankkártyás fizetéssel és előre utalással.

www.vallalkozoikerdesek.hu

Megjelent: 18298 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:17

Média

Minden termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás az áfa törvény alapján be van sorolva, hogy az értékesítése milyen áfa mérték alá tartozik. A besorolás úgy történik, hogy az áfa törvény tartalmazza azokat a termékértékesítéseket és szolgáltatásnyújtásokat, ahol nem az általános, 27 %-os áfát kell felszámítani a számlázás során. Ami nem szerepel a kivételek között, az 27 %-os áfás értékesítés.
  • Minta

    Reklám helye