vasárnap, 14 június 2020 18:23

Egyéni vállalkozás megszűnése

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Az egyéni vállalkozás megszüntetését kezdeményezhetjük személyesen valamelyik okmányirodában, valamint a webes ügysegéd felületén, a www.nyilvantarto.hu weboldalon.A megszüntetés illetékmentes. A megszűnés napja a bejelentés napja lesz.

Ha tudatosan szüntetjük meg a vállalkozásunkat, előtte gondoljuk végig az adózásra vonatkozó szabályokat is, illetve egyeztessünk a könyvelőnkkel. Vannak olyan esetek, amikor nincs különösebb mérlegelni való, viszont vannak olyanok is, amikor akár jelentős adófizetési kötelezettséggel is járhat a megszűnés. Gondoljunk csak arra, ha a közelmúltban nagyobb összegű áfa visszaigénylésünk volt, vagy jelentős árukészletünk megmaradt, amit költségként elszámoltunk. Megszűnéskor ezekkel el kell számolni a bevallásban, aminek fizetendő adó ezerforintok lehetnek a következményei. De azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos adózási módokat, például a KATÁ-t, csak meghatározott idő eltelte után tudunk újra választani.

Van olyan eset, amikor nem mi kezdeményezzük az egyéni vállalkozásunk megszűnését, mert az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság a törvény erejénél fogva is megszűnhet.  Ezek az okok a jogszabályban tételesen fel vannak sorolva, én ezek közül most két esetet emelnék ki. Egyik ilyen eset, amiről beszéltünk, hogy a szünetelés során nem élesztjük időben újra a vállalkozást. A szünetelés leteltével automatikusan megszűnik, törlésre kerül a vállalkozásunk.

A másik eset, hogy törlik a vállalkozásunkat, amikor úgy indítjuk, vagy úgy működtetjük, hogy annak működésére valamilyen kizáró ok áll fenn. Ilyen kizáró ok lehet, ha nem rendelkezem megfelelő végzettséggel, székhellyel, vagy az ügyfélkapun érkező iratokra nem reagálok, és még sorolhatnám. Ilyenkor is hivatalból törlik az egyéni vállalkozásomat. Volt – nincs.

cancelled 4896470 1280

A témáról részletesen olvashatsz az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amely 2020. májusban jelent meg, és a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon érhető el.

Az E-könyv témái:

I. MILYEN VÁLLALKOZÁSI FORMÁK KÖZÜL VÁLASZTHATUNK?
II. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ELINDÍTÁSA
III. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ELINDÍTÁSA
IV. MILYEN ADÓZÁSI MÓDOK KÖZÜL VÁLASZTHAT AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓ?
V. KATA ADÓZÁS
VI. ALANYI ADÓMENTESSÉG
VII. ÁFA ALANYISÁG
VIII. FŐBB SZÁMLÁZÁSI SZABÁLYOK
IX. ONLINE SZÁMLA REGISZTRÁCIÓ
X. ONLINE SZÁMLA JELENTÉSE
XI. SZÁMLA BEFOGADÁSA
XII. SZÁMLÁK MEGŐRZÉSE
XIII. NYUGTAADÁSI KÖTELEZETTSÉG
XIV. HELYI IPARŰZÉSI ADÓ
XVI. HOGYAN LEHET AZ ADÓKAT MEGFIZETNI?
XVII. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS SZÜNETELTETÉSE
XVIII. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS MEGSZÜNTETÉSE
XIX. A BESZÉLGETÉS BEFEJEZÉSE


A könyv terjedelme 137 oldal. Bankkártyával kifizeted és már olvashatod is. www.vallalkozoikerdesek.hu

 

Megjelent: 4000 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:21
  • Minta

    Reklám helye