szombat, 06 június 2020 20:03

Mi lehet az egyéni vállalkozó székhelye, telephelye?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A székhely olyan ingatlanban lehet, amely a tulajdonodban van, vagy amelyiknek a használatára jogosult vagy, például bérled vagy haszonélvezeted van rá. Ha nem a te tulajdonodban van az ingatlan, amit székhelynek szeretnél, akkor a tulajdonostól vagy tulajdonosoktól kell kérned hozzájáruló nyilatkozatot arra, hogy ott egyéni vállalkozóként tevékenykedhess.

Ezt minden tulajdonosnak, és ha van, akkor a haszonélvezőnek is alá kell írnia. A hozzájáruló nyilatkozatot az erre irányuló ellenőrzés során be kell mutatni a helyi önkormányzatnak. Ha nincs más megoldás, akkor lehet székhelyszolgáltatónál is a székhelyed, de ezért fizetni kell. 

Ez azért fontos, mert a vállalkozás elindítása után a helyi önkormányzat előszeretettel ellenőrzi az újonnan alakult vállalkozókat, és ez az egyik fő ellenőrzési szempont, hogy szabályos-e a székhelye a vállalkozónak. Ha valamiért nem jó, akkor kezdhetjük elölről, ha nem reagálunk az ellenőrzésre, akkor pedig máris törlik az egyéni vállalkozásunkat

Telephely

Bizonyos, elsősorban ipari tevékenységek telephelykötelesek, mint például a tisztítószerek gyártása, műtrágya gyártása és annak tárolása, veszélyes hulladék gyűjtése és hasznosítása, a festékgyártás stb. Ezeket a tevékenységeket általában nem egyéni vállalkozók végzik.  Az 57/2013. (II. 27.) Korm. rendeletben találjuk a vonatkozó szabályokat.

Itt megtaláljuk a telepengedély-köteles és a bejelentéshez kötött ipari tevékenységeket. Bejelentéshez kötött tevékenység esetén az adott tevékenység a szándék bejelentését követően végezhető, telepengedély-köteles tevékenység pedig csak jogerős telepengedély birtokában.

Megjelent: 21187 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:26
  • Minta

    Reklám helye