vasárnap, 07 június 2020 20:58

Alanyi adómentesség

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A kisebb vállalkozásoknak van arra lehetőségük, hogy az áfa elszámolással ne kelljen foglalkozniuk, ez a lehetőség az, ha alanyi adómentességet választanak. Ez értékhatár függvénye.

Tulajdonképpen az alanyi adómentes vállalkozó is alanya az áfának, ugyanúgy vonatkozik rá a nyugta- és számlaadási kötelezettség, amit az áfa törvény ír elő, csak fő szabály szerint ő nem fizet, de nem is vonhat le áfát. Ő nem áfás számlát fog kiállítani, hanem alanyi adómenteset. Az alanyi adómentes vállalkozónak áfa bevallást sem kell benyújtania, áfát sem kell fizetnie. Persze mint mindig, itt is vannak kivételek, van, amikor az alanyi adómentes vállalkozónak is kell az áfával foglalkozni. 

Jelenleg ez az értékhatár évi 12 millió forint. 

Évközi kezdés esetén naparányosan kell kiszámolni, hogy hány forint lehet az éves bevétel, vagyis az év hátralévő részében a bevétel ahhoz, hogy alanyi adómentes maradhasson a vállalkozás. Ezt célszerű induláskor rögtön kiszámolni, és akkor menet közben tudjuk követni, hogy hol tartunk, mennyi férhet bele még az év végéig.

Ha alakuláskor áfát választok, akkor legkorábban már csak a következő évre választhatom az alanyi adómentességet.

A választást mindig december hónapban, a hónap utolsó napjáig, azaz 31-éig kell megtenni a következő évre vonatkozóan.

A számlaadási és a nyugtaadási kötelezettség az alanyi adómentes vállalkozásra is ugyanazon szabályokkal vonatkozik, mint az áfa alanyokra. Az áfa mértékének a feltüntetésében van különbség. Aki alanyi adómentes, az a kibocsátott számlájában nem tüntethet fel áfa mértéket és áfa összeget, hanem azt tünteti fel, hogy alanyi adómentes, vagy annak AM vagy AAM rövidítését. Egyértelmű utalás kell arra, hogy miért nem tartalmaz a számla áfát. Azért nem, mert a kibocsátó alanyi adómentes.information 1015298 1280

A témáról részletesen olvashatsz az Egyéni vállalkozó leszek! című E-könyvünkben, amely 2020. májusban jelent meg, és a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon érhető el. Az E-könyv egy leendő egyéni vállalkozó és leendő könyvelője minden fontos részletre kiterjedő beszélgetése. Az E-könyv elsősorban a téma iránt érdeklődőknek, a kezdő és nem kezdő, valamint az újrakezdő egyéni vállalkozóknak szól, hogy a rájuk vonatkozó jogszabályrengetegben jobban el tudjanak igazodni. Az itt megismert szabályok jelentős része azért vonatkozik a társaságokra is, például az áfa és a számlázás és a most aktuális és fontos regisztrációs téma, az online számlázás őket is érinti.

A könyv terjedelme 137 oldal.

Megvásárolható bankkártyás fizetéssel és előre utalással.

Az E-könyv témái:

I. MILYEN VÁLLALKOZÁSI FORMÁK KÖZÜL VÁLASZTHATUNK?
II. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ELINDÍTÁSA
III. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ELINDÍTÁSA
IV. MILYEN ADÓZÁSI MÓDOK KÖZÜL VÁLASZTHAT AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓ?
V. KATA ADÓZÁS
VI. ALANYI ADÓMENTESSÉG
VII. ÁFA ALANYISÁG
VIII. FŐBB SZÁMLÁZÁSI SZABÁLYOK
IX. ONLINE SZÁMLA REGISZTRÁCIÓ
X. ONLINE SZÁMLA JELENTÉSE
XI. SZÁMLA BEFOGADÁSA
XII. SZÁMLÁK MEGŐRZÉSE
XIII. NYUGTAADÁSI KÖTELEZETTSÉG
XIV. HELYI IPARŰZÉSI ADÓ
XVI. HOGYAN LEHET AZ ADÓKAT MEGFIZETNI?
XVII. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS SZÜNETELTETÉSE
XVIII. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS MEGSZÜNTETÉSE
XIX. A BESZÉLGETÉS BEFEJEZÉSE

 

Megjelent: 7595 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 08:25

Média

A kisebb vállalkozásoknak van arra lehetőségük, hogy az áfa elszámolással ne kelljen foglalkozniuk, ez a lehetőség az, ha alanyi adómentességet választanak. Ez értékhatár függvénye.
  • Minta

    Reklám helye