kedd, 14 július 2020 17:31

Nyugtaadási kötelezettség

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Vannak olyan esetek, amikor nem kell számlát kiállítani az értékesítésről, hanem elég nyugtát adni a vevőnek.  

A 900.000,- Ft alatti ügyletnél,

  • ha a vevőm magánszemély,
  • teljesítéskor készpénzben fizet, és
  • nem kér számlát,

akkor nyugtát kell adnom neki.

Fő szabály szerint minden más esetben számlát kell kiállítanom. Helyesebben van három tevékenység, amelynek során nincs sem nyugtaadási, sem számlaadási kötelezettségem. Ezek a szerencsejáték szolgáltatás, a sajtótermék értékesítés és a kezelőszemélyzet nélküli automata útján történő értékesítés.  

Néhány tárgyi adómentes tevékenység esetén másfajta bizonylatot is kiállíthatunk, nem kötelező a nyugta vagy számla kiállítása. Ezeket a tevékenységeket az áfa törvény 165. §-ában találjuk.

Tehát ha a vásárló akár csak egy doboz gyufát vásárol, a nyugta kiállítása akkor is kötelező.

A nyugtát a vételár átvételekor a vevőnek át kell adni, vagy olyan helyre kell tenni, ahonnan a vevő könnyen el tudja venni. Azt szoktam mondani, hogy addig véletlenül sem nyúlok a pénzhez, amíg a nyugtát ki nem állítottam, és át nem adtam. A nyugtát a pénzre cseréljük.

A nyugtán lényegesen kevesebb adat szerepel, mint a számlán. Természetesen van sorszáma, szerepeltetni kell rajta a vállalkozó nevét, címét és adószámát, valamint a kibocsátás időpontját és az összeget. Az adataid kitöltéséhez használhatsz bélyegzőt. Első példány a vevőé, a második a tömbben marad. Hasonlóan a számlához, ezt is a nyomtatványboltban tudod megvásárolni, és utána a szigorú számadású nyilvántartásba felvezetni.

Vannak olyan tevékenységek, amelyek végzése során lehet kézi nyugtát adni a nyugtatömbből, viszont vannak olyanok, ahol a nyugtaadás kizárólag online pénztárgéppel történhet.

A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. számú mellékletében fel vannak sorolva azok a tevékenységek, amelyek végzése online pénztárgéphez kötött.

Persze ez csak abban az esetben igaz, ha van készpénzes bevételed. Mert például egy webáruház, akinek nincs üzlete, nem fog találkozni személyesen a vásárlójával, nem fog készpénzt átvenni. Ha már üzlettel is rendelkezik, akkor az üzletében kötelező a pénztárgép.

shopping 3669256 1280

Van egy lehetőség, hogy ha minden készpénzes értékesítésről számlát állítunk ki, akkor mentesülhetünk a pénztárgép használata alól, de én úgy gondolom, hogy ez szabályosan és életszerűen csak nagyon ritkán valósítható meg.

 

Az Egyéni vállalkozó leszek! pdf. formátumú című E-könyvben sok más téma mellett azt is kifejtjük, hogy mikor lehet az online pénztárgépet számlaadással kiváltani. Az E-könyvet eléred a www.vallalkozoikerdesek.hu oldalon.

Megjelent: 641 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 01 augusztus 2020 07:59

Média

A 900.000,- Ft alatti ügyletnél, ha a vevőm magánszemély, teljesítéskor készpénzben fizet, és nem kér számlát, akkor nyugtát kell adnom neki.
  • Reklám helye