2016. augusztus 15., hétfő 20:09

Dolgozó felvétele

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A vállalkozás fejlődésének egy fontos lépése az első dolgozó felvétele. Tekintettel arra, hogy a dolgozó foglalkoztatásával kapcsolatos ismereteket nem tanítják iskolában, azt a vállalkozóknak azt az életben, „élesben”, esetenként a saját kárán kell megtanulni. Nagyon drága lehet a tandíj, ezért az alapvető szabályokkal saját érdekében tisztában kell lennie.

Ilyen fő szabály, hogy soha nem alkalmazunk dolgozót szerződés nélkül. A szerződés jellemzően munkaszerződés, de lehet megbízási szerződés, vagy ha a „dolgozónak” vállalkozása van, akár vállalkozási szerződés is, de ez egy másik téma. Fontos téma ez is, hogy a színlelt szerződést elkerüljük, de ez egy külön írás témája.

Tehát hirdetés, ajánlás stb. alapján kiválasztottuk a dolgozót. Ebben nem fog a könyvelő segíteni, mert nem az ő témája. Abban viszont fog, hogy bejelenti őt. Erre a ’T1041-es nyomtatvány szolgál, amit nem kell tudni a vállalkozónak, de idővel többször hallja, így automatikusan megjegyzi. Utána minden, foglalkoztatással kapcsolatos változást is ezen kell jelenteni.

Létkérdés, hogy a foglalkoztatás megkezdése előtt kell bejelenteni a dolgozót. Lehetőleg még előző nap (korábban lehet), de mindenképpen a munkamegkezdése előtt. Ha ezt elmulasztottuk, és pont az első munkanapján kapunk ellenőrzést, nagyon súlyos szankciók várnak ránk. Nem várhatnak, hanem várnak. Biztos, hogy sokba fog kerülni, hosszútávon is. Tehát nem szabad kockáztatni, a vállalkozás működése lehet a tét, például egy későbbi pályázatból is kizárhatnak emiatt.

Ha nem „bukunk” le – például csak a második napon jelentettük be a dolgozót, és az első napot „megúsztuk”, ekkor sem lehetünk egy darabig nyugodtak. Egész pontosan 5 évig, ennyi a bírságolási lehetőség elévülése. Annak, hogy később jelentettük be a dolgozót, örökre nyoma van, s az elévülési időn belül bármikor jöhet érte büntetés. Ilyen meggondolásból nem ajánlott visszamenőlegesen bejelenteni dolgozót.

Jogi szabályozás: 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről 16. § (4) bekezdés a)-c), valamint (4b).

Dajka Edit

Megjelent: 968 alkalommal

Kitűzött cikk

  • Reklám helye

Please publish modules in offcanvas position.