2016. augusztus 15., hétfő 19:02

Elseje van, számláznom kell!

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A vállalkozó életében vannak a hónap napjaihoz kötődő kötelezettségek.

Ilyen „kellemes” kötelezettség, ha vannak havonta teljesülő folyamatos szerződései. A hónap elteltével elkészülnek a teljesítésigazolások, számba kell venni az előző hónapban végzett munkákat. Optimális esetben a hónap utolsó, vagy a következő hónap első napján elkészül a teljesítésigazolás, amely alapján ki lehet bocsájtani a számlát, és mielőbb eljuttatni a vevőhöz.

A számla átadás – átvételét (postázását) kell tudnunk igazolni.

Az átadás –  átvétel, vevőnek való megküldés különösen fontos, ha „mínuszos” illetve előző időszakhoz kapcsolódó számlát bocsátunk ki (vagy kapunk), mert ezzel tudjuk igazolni, hogy melyik bevallási időszakba kell azt beállítani.

A számla kibocsátására alapesetben 15 napot biztosít a jogszabály (Áfa törvény), de tekintettel még a fizetési határidőre, érdekünk a mielőbbi kibocsátás, hogy mire az adófizetési és más kötelezettségeink keletkeznek, addigra a pénz megérkezzen a bankszámlánkra.

12-én járulékot, személyi jövedelemadót, szochot (szociális hozzájárulási adót) stb., bérrel kapcsolatos adókat kell utalnunk. Előtte természetesen kifizettük a munkabért, 20-án pedig az áfát fizetjük, havonta vagy negyedévente.

Emellett vannak más adófizetési kötelezettségek is, például cégautóadó, társasági adó, gépjárműadó, és van még kamarai tagdíjfizetésünk is.

Évente kétszer esedékes az iparűzési adóelőleg, az elszámolás pedig május 31-ig történik.

Persze mindezek mellett rendszeresen fizetni kell a működési költségeket is, a bérleti díjat, ha van, a rezsiköltséget, a tankolást, a telefonszámlákat, az internetet, anyagot kell vásárolni, és a felsorolás végtelen.

És ne feledkezzünk meg a könyvelőről sem, az ő munkája, szaktudása nélkül nem tud működni egy vállalkozás. Abban, hogy hogyan működik, nagy szerepe van a könyvelőnek, ő az, aki „segít” a megkeresett pénzt „megtartani”. Sajnos az is előfordul, hogy a nem megfelelő szaktudás tönkretesz egy vállalkozást.

A jól képzett, tapasztalt könyvelő tanácsainak megfogadásával sok pénzt takaríthatunk meg a vállalkozásnak, illetve sok bírságba kerülhet, ha nem szabályosan történnek a dolgok. A felelősség mindig a vállalkozóé, a vállalkozásé.

Lényeg, ahonnan indultunk: elseje van, számláznom kell!

Dajka Edit

Megjelent: 817 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. augusztus 15., hétfő 20:16

Kitűzött cikk

  • Reklám helye

Please publish modules in offcanvas position.