2016. július 08., péntek 12:42

Cégalapítási tanácsadó 9. – A cégalapítás menete és költségei

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

9.1. A könyvelő

A cég alapítás feladatát ne az ügyvéddel, hanem könyvelő választásával és a vele való konzultációval kezdjük. A cég működése során a könyvelővel napi kapcsolatban leszünk – kell, hogy legyünk. A könyvelőt nem lehet kihagyni, mellőzni – a havi bevallási, adatszolgáltatási feladatok olyannyira összetettek, hogy ezeket ma már csak szakember tudja elvégezni, ő van erre felkészülve technikailag is és szakmailag is.

 

Tehát egy jó könyvelő kiválasztása az első stratégiai döntés a cégalapítás során. Pénzbe fog kerülni – de ez nem takarítható meg.

Ajánljuk az Önadózó Könyvelői Szaknévsorában (V Pont – www.vpont.hu ) szereplő könyvelőket – az ország egész területéről. Szakmailag felkészültek, megbízhatóak, felelősségbiztosítással rendelkeznek, az adózás-könyvelés feladatait komplexen vállalják.

A választott könyvelővel való cégalapítási konzultáció során tisztázni kell, hogy a cég sajátos tevékenységére milyen adózási szabályok vonatkoznak, milyen áfa adózási módot válasszon, a társasági adó helyett esetleg érdemes-e katát, KIVÁ-t választani.

A konzultáció során tisztázni kell, hogy az ügyvezetés ellátása milyen jogviszonyban történjen, mi lesz ennek folyamatos havi adó- és járulékterhe.

Modellezni kell a cég standard értékesítési és beszerzési tevékenységét, azt hogyan fogják számlázni, milyen adókötelezettségek fognak felmerülni, és azokat hogyan kell szabályosan teljesíteni.

A könyvelő tud tájékoztatást adni az alapításhoz kapcsolódó további adóhatósági bejelentésekről, illetve induló számviteli feladatokról (pl. kötelező számviteli szabályzatok elkészítése).

9.2. Társasági szerződés és kapcsolódó feladatai

Az alapító okiratot – jellemzően társasági szerződést, és a további alapításkori nyilatkozatokat – pl. tagjegyzék, címpéldány – az ügyvéd készíti el. Az aláírás céljából minden alapítónak személyesen meg kell jelennie az ügyvéd előtt.

A társasági szerződés szerződésminta megfelelő kitöltésével is elkészíthető – ezt hívja a törvény egyszerűsített cégeljárásnak. Ebben az esetben a létesítő okirat tartalmát kizárólag a kitöltött szerződésmintában foglalt rendelkezések alkotják – azaz egyedi, speciális megállapodások nem vehetők fel a szerződésbe. Egyébként az esetek többségében választható a szerződésminta alkalmazása, annál is inkább, mert jelentősen csökkenti a cégalapítás költségeit.

A cégjegyzékbe a cég e-mail címét is be kell jelenteni, tehát ennek elkészítése is egy alapítási feladat.

Az alapításkor kell választani áfa adózási módot, és ilyenkor lehet kérni EU-s adószámot. Ez miatt csak a könyvelő választása, és a vele való konzultáció után menjünk csak ügyvédhez. Az áfa adózási mód választása meghatározza a cég első évét – ez nagyon lényeges kérdés – de a választás szempontjainak mérlegelésében általában nem az ügyvéd a kompetens, hanem a könyvelő.

A társasági szerződést és a szükséges okiratokat a bejegyzési kérelemmel együtt az ügyvéd elektronikusan nyújtja be a Cégbíróságnak – a közzétételi költségtérítés és az eljárási illeték megfizetése után. Ezeket a költségeket átutalással kell fizetni.

A benyújtást követően a Cégbíróság az ügyvédnek megküldött elektronikus tanúsítványban közli a cég cégjegyzékszámát, adószámát, és törzsszámát.

Az adószám birtokában elkészíthető a cégbélyegző, illetve megvásárolható a számlatömb. És kiállítható az első számla is, illetve már befogadhatók a beszerzések számlái is.

A gazdasági társaság a létesítő okirat közjegyzői okiratba foglalásától vagy ügyvédi vagy jogtanácsosi ellenjegyzésétől kezdődően a létrehozni kívánt társaság előtársaságaként működhet. Üzletszerű gazdasági tevékenységet az előtársaság a nyilvántartásba-vételi kérelem benyújtását követően folytathat. Az előtársasági jelleget a társaság iratain és jognyilatkozatain fel kell tüntetni; ennek hiányában az előtársaság által tett jognyilatkozat – ha a nyilvántartó bíróság a társaságot nem jegyzi be – az alapítók által együttesen tett jognyilatkozatnak minősül.

 A gyakorlat szerint a benyújtástól számított 8 napon belül megtörténik a bejegyzés.

 9.3. A bankszámla

 A cég bankszámla-nyitásra kötelezett.

Az adószám birtokában megnyitható a bankszámla.

A bankszámlát a bank jelenti be a Cégbíróságnak.

 9.4. Bejelentkezés az adóhivatalnál

 A cégnek az adóhivatal felé 15 napon belül külön bejelentési kötelezettsége is van – pl. az iratok őrzési helyéről. Ennek teljesítését célszerű a könyvelővel egyeztetni.

 9.5. Bejelentkezés a helyi iparűzési adó alá

 Az alapítástól számított 15 napon belül a székhely / és telephely szerint illetékes önkormányzatnál – Budapesten a Fővárosi Önkormányzatnál – be kell jelentkezni a helyi iparűzési adó alá is.

 9.6. Alapítási feladat a cég regisztrációja az illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál.

 9.7. Ha tevékenységi engedély szükséges, azt az engedély jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni az adóhivatalnak.

 9.8. A cégalapítás költségei

A szűkebb értelemben alapítási költségek az ügyvédi munkadíjat, a cégbírósági illetéket és a Cégközlöny közzétételi költséget jelentik.

 Ezek a következők (2014 júliusi állapot szerint)

 Illeték:

Illetékben különbség van aszerint, hogy szerződésmintával, azaz egyszerűsített cégeljárásban történik az alapítás, vagy nem.

                                     Általános tétel                                       Egyszerűsített cégeljárás
(szerződésminta)
Zrt. Kft.                            100.000,-Ft                                              50.000,-Ft
Kkt. Bt.                           50.000,-Ft                                              25.000,-Ft
Egyéni cég                                     30.000,-Ft                                                              15.000,-Ft

2.  Cégközlöny közzétételi költségtérítés

A cégalapítás Cégközlönyben való közzétételének költségtérítése minden cégformára egységesen 15.000,-Ft, amelyet az Igazságügyi Minisztérium 10032000-01397136-30000003 számú számlájára kell megfizetni.

3. Ügyvédi munkadíj

Erre nem lehet mindenhol érvényes összeget megadni, az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.

Készítette:

Dr. Szabó Tibor

ügyvéd adószakértő

2014.július

www.adonetakademia.hu

A cégalapítási tanácsadó teljes anyaga ingyenesen, regisztráció nélkül a Dokumentumok menüből letölthető, a Modulok menüben meghallgatható az alábbi weboldalon:

http://www.adonetakademia.hu/ingyenes/online_ugyvedi_iroda_cegalapitasi_tanacsado

 

Megjelent: 512 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. augusztus 12., péntek 08:48

Dajka Edit vagyok, a Cégtan.hu Kft. ügyvezetője, a cegtan.hu weboldal főszerkesztője. Több évtizedes könyvelői, adószakértői tapasztalattal rendelkezem, dolgoztam ellenőrzési és újságszerkesztési szakterületen is.

cegtan.hu/

Kitűzött cikk

  • Reklám helye

Please publish modules in offcanvas position.